sobota 3. května 2014

Recenze: Bouře mečů






Z pěti uchazečů o trůn je jeden mrtvý, další upadli v nemilost, a boj, v němž jsou bez skrupulí uzavírána nová spojenectví a rušena stará, zuří nemilosrdně dál. Moc rodu Lannisterů hrozivě sílí, avšak Tyrion trpí stále většími ústrky od své intrikánské sestry, krutého otce i zkaženého sadistického synovce.
Robb Stark je nucen bránit mladé království proti zuřivosti Greyjoyů, kteří si chtějí Sever zabrat pro sebe. Divocí vytáhli zpoza Zdi a spolu s nimi nabývají na síle Jiní. O celý kontinent dál se vydává na válečné tažení Daenerys a její draci nebezpečně rostou.Každý podniká odhodlanou výpravu za své vítězství, a všichni dohromady halí svět do temné bouře mečů, která je však pouhou dětskou šarvátkou ve srovnání s válkou mezi silami dobra a zla, jejíž hrozba se blíží..
( zdroj: Databázeknih.cz )


 
" Skutky jsou pravdivější než slova. "

http://data3.whicdn.com/images/30811514/large.jpg
Pomalý, až podezřele klidný, začátek jako by byl předzvěstí něčeho velkého.
A také že ano. Ty neočekávané, překvapivé a šokující události, při kterých jsem se bála otočit stránku, přišly někdy v druhé polovině knihy.

Ožívají staré křivdy a ze svatebních hostin se stávají nebezpečnější místa než bojiště.
V tomto nejistém období se každý snaží získat spojence na svou stranu. Až teď se ukazuje, kam až jsou lidé ochotni zajít, aby si udrželi moc. ( Můžeme si povšimnout kontrastu, jak si člověk moc představuje - Daenerys a její představa o vládnutí Západozemí - a jaký je naproti tomu rozdíl, když ji má - Královo přístaviště, kde se každý snaží být hráčem a ovládat co nejvíce figurek na herním poli.)
Teprve teď vychází na povrch hořká skutečnost, kterou si nikdo nechce přiznat. A to, že ke konci ničí válka úplně všechny.

George R
. R. Martin neomezuje svoje vypravování jen na rozsáhlé popisy, ale zároveň nám umožňuje prožít životy postav. Bravurně zachycuje jejich nálady a psychické rozpoložení.
Charaktery navíc nejsou černobílé. Často tak vůbec nelze určit, co kdo udělá. Můžeme jen odhadovat, vytvářet si domněnky a používat naši fantazii. 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnMDzvcNME99wlqXiTFv8D3aLvWC_m6961l3bWOB5zvn3Te3yji7wrY-2LVw6aWvDVRZR0o8taydWoGOJCJKuqk8G5oaFjARovtGahqFeU2QoHeMCflagQcWjrIrCcw8voHpzXv_AlhJQ/s1600/P1080746.JPG Tentokrát nás nechal nahlédnout do nitra dvou postav, na které jsme měli z minulých dílů vytvořený určitý názor. Člověka ale není možné soudit, dokud ho dostatečně nepoznáme. Jak jsem s Jaimem a Samem měla možnost trávit více času a pomalu přicházet na to, jací skutečně jsou, přistihla jsem se, že svůj dosavadní názor musím poupravit.
  
 Jako nejsilnější postavu v tomto díle považuji Catelyn.
Právě proto, jak se dokázala postavit za své děti, když to nejvíce potřebovaly. A také proto, že přese všechno, čím si musela projít, neztratila svoji víru. 


Je asi zbytečné psát, že knize dávám plný počet. Tedy pět hvězdiček.
Doporučuji.


 



4 komentáře:

  1. Moc hezké:) Ještě jsem nečetla, bohužel:(. Ale chystám se.

    OdpovědětVymazat
  2. Krásně napsané :) Na knížku se moc moc moc těším! :)
    Hra o trůny mě moc baví.. hrozně se těším, až se na ni vrhnu a budu v ní pokračovat (až dočtu všechny recenzáky, mám jich teď moc :()

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně si její čtení užij :) Je to úžasná série <3

      Vymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)