středa 6. března 2013

Recenze: Hunger games- Aréna smrti


Autor: Suzanne Collins
Originální název:Hunger Games
Série: Hunger Games ( 1.díl)
Počet stran:328
R. vydání: 2010
Nakladatelství: Fragment
 Anotace:

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají... Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her - boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti - a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce.



Hunger Games…. Kdo by tyto knihy nečetl nebo o nich nic neslyšel. Já sama jsem objevila tuto knihu před několika lety a doteď pořádně nevím, proč jsem si ji tenkrát nepořídila.
Minulý rok mě začala lákat ještě víc – byl do kin uveden stejnojmenný film, plno článků,… Nicméně knížku jsem přečetla až letos. První jsem sice viděla film ( dlouhých 20 dní od rezervování v knihovně nešlo vydržet),ale knížka byla mnohokrát lepší. Dokonce předčila má veškerá očekávání!

Suzanne Collins


Autorka knižní trilogie Suzanne Collins přišla na námět během přepínání televizních kanálů, z nichž na jednom běžela reality show a na další reportáž z války v Iráku. Spojení konceptu gladiátorských utkání s vlivem televize jakožto nástroje k masovému šíření a popularizaci násilí, je určitě zajímavý nápad. Právě zasazení dětí namísto gladiátorů do arény funguje jako hlavní předmět k úvaze, kam až může klesnout lidskost na úkor moci a peněz.


Stručný děj
V každém případě vás upoutá děj psaný v první osobě a přítomném čase, který nemusí každému vyhovovat. A pak …. jména.  Nejednoho čtenáře určitě překlad jmen zarazil. Tak například
Gale - Hurikán 
 Effie - Cetkie
Tresh - Mlat
 Rue - Routa
 Buttercup – Pryskyřník
Jestli se přes tento fakt přenesete, nebude vám už nic jiného bránit ve čtení.
Tak tedy – o co vlastně v této knize jde?
Na místě bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji.
První kraje patří mezi nejbohatší, zato v těch posledních se dá „ bezpečně umřít hladem“ ( jak pravila Katniss).

Každoročně se zde konají Hladové hry – z každého kraje jedna dívka a jeden chlapec ve věku 12- 18 let bojují v aréně nedobrovolně o život. Z 24 dětí tedy přežije pouze jeden.
Tyto hry se konají jako výstraha před případným vzepřením obyvatel Panemu. Třináctý kraj se totiž jednoho dne vzepřel – a byl nadobro zničen. Právě od té doby se konají Hladové hry.

 
Do 74 ročníku této reality show se hlásí, na místo své sestry Prim, šestnáctiletá Katniss  Everdeenová. Mezi chlapci je vylosován Peeta Mellark, syn pekaře, který později vyzná lásku ke Katniss před celým Panemem.





Hlavní postava této knížky – Katniss – mi byla velmi sympatická. Někomu by se mohla zdát příliš odměřená a chladná. Pro mě však byla opravdovou hrdinkou. V nejtěžším období se postarala o svoji rodinu a také dokázala, že má srdce na pravém místě, když se do her nabídla místo své sestry.
Samozřejmě nesmím zapomenout na Peetu, z kterého se okamžitě stal mým oblíbencem. Kdybych si přála potkat někoho z knížky ,byl by to právě on.
Ještě bych ráda zmínila Hurikána/Galea , který dozajista získá prostor v dalších dílech.
Vítězství znamená slávu a bohatství.
Prohra znamená jistou smrt.
Hunger Games začínají…..
Hodnocení
„ Naděje – to je jediná silnější věc než strach “

Dokázali jste si představit tu bezmoc, když rodiče musejí každoročně sledovat svoje děti jak spolu bojují na život a na smrt. A také to, že podobná situace by mohla nastat v jakékoliv době. S některými lidmi jde totiž docela dobře manipulovat.
Knihu hodnotím velmi kladně ( proč jsem ji začala číst až teď??) a těším se na další díly.
„Ta knížka je jako droga. Nemůžete se od ní odtrhnout.“
                                                                             Stephen King


Budete chtít číst dál a dál. Ono zkrátka opravdu nejde přestat! Určitě tedy nebudete překvapeni, že ji hodnotím pěti hvězdičkami a jdu se začíst do druhého dílu.


          

 

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý komentář vám moc děkuji :)