neděle 12. července 2015

Kam zmizela Zmizelá?


http://www.gorila.sk/i/imgs_orig/625/584625.jpg

Autor: Gilliane Flynnová
Originální název: Gone Girl
Žánr: Thriller
Počet stran: 528
Rok vydání: 2013
Nakladatelství: Knižní klub
Datum četby: červen-červenec 2015

 

Amy a Nick Dunneovi. 5. července 2012.
Mělo to být páté výročí jejich svatby, spojené s honbou za pokladem. Místo toho Amy zmizela. Poslední, kdo ji toho rána viděl, byl její manžel. Ten se rázem stává jedním z hlavních podezřelých. Co se s Amy stalo? A kdo je za její zmizení zodpovědný?

Zmizelá se objevila na knižním trhu v roce 2012 a brzy se ocitla na samém vrcholu žebříčku The New York Times. Po takovém úspěchu se o knihu začali zajímat filmaři a dočkali jsme se její filmové verze. (Já samotná jsem jako první viděla film a na největší dějové zvraty tak byla připravena. Přesto jsem si knihu dokázala skvěle užit.)

Příbeh můžeme sledovat ze dvou perspektiv:
Nickův pohled se týká hlavně Amyina zmizení a postupného vyšetřování. Amyiny deníkové zápisky nám zase poskytnou pohled na  jejich –navenek ideální- manželství. Jaký byl jejich vztah doopravdy? Nezatajuje nějaké události Nick policii?

Moje matka vždycky svým dětem říkávala: když se chystáte něco udělat a nevíte, jestli je to dobrý nebo špatný nápad, představte si ho vytištěný v novinách, kde si ho celý svět může přečíst.
Na styl Gillian Flynnové si čtenář musí chvíli zvykat a hlavně ke knize přistupovat s vědomím, že první část mu může připadat trochu rozvleklejší než dvě následující. Ale nezoufejte, protože všechny ty na první pohled nezajímavé podrobnosti mají své opodstatnění a nakonec do sebe zapadnou jako dílky ve skládačce.
Autorka klade velký důraz na psychologii postav.  Brilantně zachycuje pocity podezřelého, rodičů Amy a všech ostatních. Jak se cítí manžel obviněný z vraždy? Co na to jeho sestra? A jak k případu přistupují média a veřejnost?

Na povrch se postupně dostávají další a další podrobnosti o Amyině zmizení, čtenář chce zjistit pravdu a nemůže knihu odložit. Zmizelá je napínavá až do samotného závěru. Právě ukončení dotváří celkový dojem, který si s knihy odnesete. Buď se vám bude zdát hodně otevřený, anebo si –stejně jako já- budete říkat, jak je svým způsobem geniální. Knihu byste si rozhodně neměli nechat ujít, pokud hledáte napínavý psychothriller.

HODNOCENÍ: pět hvězdiček

2 komentáře:

Za každý komentář vám moc děkuji :)