neděle 18. srpna 2013

Recenze: Zlatá lilie

Autor: Richelle Mead
Originální název: the Golden Lily
Série: Pokrevní pouta( 2.díl)
Žánr: fantasy - upíři
Počet stran: 328
R. vydání: 2012
Nakladatelství: Domino

Povinnost, nebo láska? Co zvítězí? Alchymistka Sydney Sageová slouží jako jakýsi most mezi světem vampýrů a lidí: chrání tajemství prvních a životy druhých. Moc ráda by studovala univerzitu, ale místo toho byla vyslána na snobskou střední školu v Palm Springs. Má tam za úkol střežit morojskou princeznu Jill Dragomirovou před zabijáky, kteří chtějí ve světě Morojů rozpoutat válku. Všichni ji považují za skvělou alchymistku, dokonce i ti, kteří o ní dříve pochybovali. Nyní však začíná pochybovat ona sama: opravdu jsou všichni vampýři zvrácené stvůry, anebo je to všechno jinak? Všechno se ještě víc zkomplikuje, když bývalí Strigojové Soňa a Dimitrij zjistí, že právě Sydney by mohla být klíčem k objevení zázračného léku k proměně na Strigoje. A pak Sydney naváže milostný vztah s Braydenem… Má s ním mnoho společného, ale přesto jako by ji stále silněji přitahoval někdo jiný, na koho by kvůli jeho původu neměla ani pomyslet! Co teď? Má se řídit zákony alchymistů, anebo naslouchat hlasu vlastního srdce?

Proč jsem si knihu vybrala
Zlatou lilii jsem si k přečtení vybrala z úplně jednoduchého důvodu. Kvůli poslední větě v Pokrevních poutech. " Dorazil Dimitrij Belikov". Kdo by váhal sáhnout po pokračování?

Obálka
Líbí se mi rozhodně více než u předchozího dílu. Font písma je dobře zvolený a též jsem spokojená s provedením hřbetu. V poličce vypadá opravdu moc hezky. Jen se mi nelíbí to, co provedli s dívkou vpravo. Proč má tak useknuté oko?
Jednotlivé kapitoly jsou taktéž ozdobeny - drobným ornamentem s liliemi.



Na co se můžete těšit?
(aneb stručný děj a moje pocity)
Sydney Sageová pokračuje ve studiu na internátní škole v Palm Springs a dohlíží na ukrytou morojskou princeznu Jill. Společně s ní navštěvují školu další známé tváře z Vampýrské akademie - Strážce Eddie a dhampýrka Angeline. Nechybí tu samozřejmě ani Adrian Ivaškov, který ovšem studuje na odlišné škole.
Do Palm Springs nedávno dorazili "vyléčení" Strigojové Soňa a Dimitri, aby provedli řadu výzkumů a zjistili například, proč se " vyléčený" Strigoj stát znovu Strigojem nemůže. A proč vlastně  Strigojkám nechutnala Sydneyina krev? Je tu spousta nejasností a Sydney se obává toho, že se stane součástí výzkumu, se kterým nechce mít nic společného.
• • •
Znáte to. Autor napíše nějakou knihu, která se vzápětí stane velmi oblíbenou. Začne tedy psát další a další díly či dokonce spin-offy. Často se stává, že kvalita jednotlivých knih postupně klesá. Tato série se naštěstí něčemu takovému vyhnula obloukem. Již u Vampýrské  akademie si autorka nasadila vysokou laťku. O to víc jsem se obávala toho, jak si poradí s Pokrevními pouty. Moje obavy byly zbytečně. R.Mead dokáže napsat bravurně jakoukoliv scénu - ať už romantickou, akční nebo docela obyčejnou, při které se nic zvláštního neděje, ale přesto mě to baví.
Sydney je naprostý opak drzé a energické Rose. Při čtení jsem si kvůli její lásce k autům zopakovala snad všechny značky :D ( máme tu Subaru, Ford Mustang, Jaguára,...).Když začala chodit s Braydenem, tak jsem jejich společné scény protrpěla. Vůbec jsem si ho neoblíbila. Vždyť on nedokázal ani pochválit její šaty a místo toho se zabýval historickými nepřesnostmi….
Jako další kladný bod hodnotím zvládnutou psychiku a chování všech postav. Všimla jsem si toho třeba u Sydneyina setkání s Dimitrim. Sydney není Rose a to se samozřejmě projevuje i na odlišném vnímání jednotlivých osob. Tak to působí daleko realističtěji.
Nesmím zapomenout na Adriana. Ten si získal moje srdce. Já ty romantické dějové linky beru většinou docela s klidem, ale tady mě svým přiznáním Adrian úplně ohromil. S Braydenem ho nemůžu srovnávat , protože mi nebyl sympatický protože ten je úplně stejný jako Sydney. Mají stejnou povahu, zájmy, ale Sydney to k němu zas až tak netáhne. Ne nadarmo se říká, že protiklady se přitahují. Pravá láska je ta, kvůli které je člověk schopen se částečně změnit. A to Adrian dokázal.

menší spoiler Poslední kapitolu jsem si přečetla několikrát a přála si, aby se Sydney zachovala jinak. Čekání na další díl bude opravdu těžké. / konec menšího spoileru 
Zlatá lilie obsahovala sice méně zvratů než předchozí série ( Vampýrská akademie), ale plně mi ho dokázal vynahradit Adrianův humor a samozřejmě akce s lovci upírů také stála za to =)

 Hodnocení
Nemohu jinak než udělit pět hvězdiček.
Váhala jsem, jestli nedat pouze čtyři, ale Adrianovy hlášky typu " agent Nudný Boršč" a poslední kapitola si tu dodatečnou hvězdičku právem zaslouží.
          

 (zdroj obrázků: weheartit.com)


4 komentáře:

  1. Nevím, nevím. Do Vampýrské akademie jsem se nikdy nepouštěla a upřímně jsem to ani nikdy neměla v plánu, protože... no, vlastně ani nevím. Nějak mě to neláká a hlavně jsem tomu pořád nevěřila, že by to mohla být dobrá serie (zvlášť, když má tolik dílů - má hodně dílů, že ano? Nebo si to zas s něčím pletu? :D) Ale... v poslední době mě to nějak láká a hodně o tom čtu (spíš teda o tomhle spin-offu, ale pokud je stejně kvalitní jako VA, tak proč ne, že jo? :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu k tomu říct jediné: Přečti si to! :D
      (Dílů má VA 6 + spin- off Bloodlines( v září u nás vychází třetí díl) . Oproti Škole noci je to ale pořád málo :D) Myslím si, že se ti to vážně bude líbit. Vampýrskou akademii jsem doporučovala spolužačce - přečetla ji celou a byla nadšená - a minulý týden dvěma uživatelkám na databázi knih ( jedna má rozečtený třetí díl a je též spokojená). Možná to nemusí každému sednout, ale za zkoušku to opravdu stojí =)

      Vymazat
  2. Adrianov humor je úžasný 8D 3ka je absolútne brutálna! odporúčam vrelo! 1tka bol taký menší rozjazd, kde som si stihla konečne zamilovať Adriana ale nič také tam ešte nebolo, no v 2ke Dimko došiel 8P a bol tam aj lepší príbeh, takže skvelý spin-off.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trojky se nemůžu dočkat! Už jsem kousíček dokonce přečetla v angličtině :D

      Vymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)