neděle 19. května 2013

Recenze: Deklarace smrti

Autor: Gemma Malley
Originální název: The Declaration
Žánr: sci-fi
Počet stran: 256
R. vydání: 2013 (druhé vydání)
Nakladatelství: Fragment



Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán. Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?





Proč jsem si knihu vybrala
Recenzi na knihu jsem vídala na mnoha blozích - někteří ji chválili, jiní jí udělili méně než 3 hvězdičky. Když jsem tedy narazila na Deklaraci smrti v knihovně, rozhodla jsem se dát knize šanci.

Obálka
Zrovna u této knihy je vidět, jak moc dokáže ovlivnit  obálka. Kdybych někde spatřila tu původní, tak by mě teda vůbec nelákala. Ta nová mi připadá mnohem lepší.

Na co se můžete těšit?
(aneb stručný děj a moje pocity)

Příběh se odehrává v roce 2140. Byl objeven lék, díky kterému jsou lidé nesmrtelní. To ale brzy přineslo další problém. Přelidnění. Z tohoto důvodu  byla přijata Deklarace. Stojí v ní, že děti může mít pouze ten, kdo obětuje svoji nesmrtelnost. 
Ti, kteří toto pravidlo poruší, jdou do vězení a jejich děti jsou umístěny do speciálních ústavů a označeni za Přebytečné.

Hrdinka této knihy, patnáctiletá Anna, vyrůstá v ústavu Grange Hall. Snaží se dělat vše pro to, aby se z ní stala Užitečná osoba, mohla opustit ústav a jít vypomáhat Vyvoleným.
Její každodenní rutina se změní až s příchodem Petra, který Anně tvrdí, že zná její rodiče.
Anně začne postupem času docházet, že ni není takové, jak si dříve myslela. Pochopí, že má stejné právo na život, jako ostatní.
• • •
Děj knihy mi přišel zajímavý od okamžiku, kdy přišel do ústavu Petr. Když už jsme u toho ústavu - to bylo hrozné místo. Já bych v něm nejspíše nedokázala vydržet. Kvůli tomu se nedivím Anně, která dělala všechno možné, aby ji měla paní Pincentová aspoň trochu ráda. Anna si totiž nejdříve myslela, že je tu zbytečná a neuvědomovala si, že má stejné právo na život jako Vyvolení.
Vzájemné sbližování Anny a Petra mi přišlo dosti nereálné. Možná kdybych byla mladší ( tj. méně než 15 let - jak se píše na obálce), by mi jejich vztah připadal romantický, ale takto... Opravdu mi to v knize nesedlo.
Abych však jenom nekritizovala - autorka má dobrý styl psaní. Já nemám moc v oblibě knihy psané v třetí osobě, ale tady mi to výjimečně sedlo.
Deklarace smrti obsahuje velmi zajímavou myšlenku, kterou se autorce podařilo dobře zpracovat a i přes některá " méně logická místa" byla kniha vcelku povedená.



Hodnocení 


Být mladší patnácti let, zařadila bych možná tuto knihu mezi své oblíbené. Dle mého- Spoiler-  je trochu nelogické, jak ke konci žije patnáctiletá Anna s Petrem a vychovavají batole :D.    Knize dávám tři a půl hvězdičky.








 

2 komentáře:

  1. No tak ten spoiler ma vážne pobavil! Skutočne?! :DD
    Ach, ten nápad a to všetko, no čím sa na tú knihu dlhšie pozerám, tým viac pocitov a to nejednoznačných z nej mám. Námet sa mi páči ale k tomu ostatnému ešte stále nemám veľkú dôveru.
    Tipujem, že ja by som dala maximálne 3 hviezdy. Čiže asi nie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a do toho stíhá Petr ještě chodit do práce :D. Kniha není úplně špatná,ale některé části jsou takové, řekněme, nedopracované :D

      Vymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)