neděle 21. dubna 2013

Recenze: Krvavý slib

Autor: Richelle Mead
Originální název:Blood promise
Edice: Vampýrská akademie
Žánr: fantasy ( upíři)
Počet stran:366
R. vydání: 2010
Nakladatelství: Domino



Život Rose Hathawayové nebude už nikdy stejný. Po nelítostném útoku na Akademii zemřelo hodně Morojů i dhampýrů. Ti, kteří přežili, jsou na tom ještě hůř: musejí se vyrovnat se smrtí kamarádů. A Rosin krk nyní zdobí tetování, které všem zvěstuje, že zabila bezpočet Strigojů. Jen jedna oběť je však důležitá… Dimitrij Belikov. Rose podstoupila bolestnou volbu, opustila Akademii i svou nejlepší kamarádku Lissu, poslední žijící dragomirskou princeznu, a vydala se pronásledovat muže, kterého miluje. Musela dojít až na kraj světa, aby Dimitrije našla a mohla tak splnit krvavý slib, který mu dala. Až ale nastane okamžik rozhodnutí, bude Dimitrij stále chtít, aby ho raději zabila, než aby žil jako stvůra? V sázce je teď úplně všechno. Zranitelná a osamocená Rose se ocitá ve světě, který je pro ni stejně neznámý jako nebezpečný. Najde v sobě dost sil, aby Dimitrije zničila? Anebo se obětuje ve jménu nesmrtelné lásky? 

recenze obsahuje spoilery na předchozí díly a také drobnější zmínky z tohoto dílu. Pokud jste knihu ještě nečetli, raději recenzi neotvírejte.

Proč jsem si knihu vybrala

V dnešní recenzi vám chci představit knížku, kvůli které jsem podnikla velmi zvláštní cestu, abych si ji mohla přečíst. Nejdříve jsem si chtěla celou tuto sérii koupit, ale bohužel jsem tak v konečné fázi neudělala. Měla jsem tento díl pár měsíců uložený v počítači - v elektronické podobě - , ale já nerada čtu na počítači. Na čtečku bych si ale možná zvykla ( zrovna ji mám vypůjčenou a jsem docela spokojená :) ),ale na počítači zkrátka knihy nečtu.
Byla jsem tedy nucena navštívit knihovnu, která je docela maličká, ale Vampýrská akademie se v ní nachází. Tudíž navštěvuji už knihovny dvě :D
Hrdě jsem si odnášela domů čtvrtý a pátý díl této série. 
Třetí díl vlastním a první dva jsem nečetla ( což brzy napravím). Tuto sérii považuji za jednu z nejlepších - co se týče upírů.

Obálka
Obálka se mi líbí. Je asi nejlepší z celé série. I v originále vypadá moc pěkně. Jsem taky nadšená z té zelené barvy ( připomíná mi barvu mé stěny v pokoji –       i když, moje stěna má úplně jiný odstín zelené....)


Na co se můžete těšit?
(aneb stručný děj a moje pocity)

V minulé knize jsme se dozvěděli velmi znepokojivou větu: Vydala jsem se zabít muže, kterého miluju. Většina čtenářů určitě ihned sáhla po dalším dílu, aby se dozvěděli, jak to bude pokračovat. Já ne. Musela jsem čekat předlouhé tři měsíce, než jsem si pokračování mohla přečíst. O to víc jsem byla natěšená, co se bude dít.Chvíli mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Nemyslím si, že kniha by nebyla zajímavá. Bylo to spíše mou pauzou, kvůli které mi chvíli trvalo, než jsem se zorientovala.
Rose podniká cestu do Ruska, aby našla Dimitrije, ze kterého se stal Strigoj.
Rusko... Konečně jiné prostředí! Většina knížek se odehrává v Americe, takže jsem Rusko uvítala s nadšením.
Rose se při svém putování seznámí se spoustou dříve neznámých postav. Setká se například s alchymisty, Dimitriho rodinou, u které si nějaký čas pobude, dalším uživatelem éteru - Oksanou- a nakonec s tajemným Abem, o kterém po celou dobu nemáme skoro žádné informace. Kdo je doopravdy tento záhadný muž, se dozvídáme až v úplném závěru knihy. Bylo to pro mě velké překvapení.
Lissu v tomto díle úplně neopustíme. Rose ji bude navštěvovat díky svému poutu "Stínem políbené", a zjistí tak, že Lissa má velký problém. Rose se snaží zjistit, proč se Lissa chová podivně. Než stačí Rose odhalit děsivou pravdu, může být už pozdě.
Věčně?
Další zajímavý  zlom začíná někde na straně 200. Což je setkání Rose a Dimitrije. V té chvíli knížka nabrala spád a toto vynikající tempo si uchovala až do samotného famózního závěru. Konec byl opravdu skvělý. Takové já mám ráda. Nalákal mě totiž k tomu, abych se okamžitě vrhla na pokračování. Skončí totiž dopisem od jedné osoby, která by správně měla být mrtvá. Ale není.
Pokud se vám předchozí díly líbily, určitě sáhněte i po tomto dílu. Máme tu Dimitrije " jak ho neznáme", který bude přesvědčovat Rose, ať se dobrovolně stane Strigojkou. Máme tu alchymisty. Máme tu Adriana - On je mi nějak víc sympatický! :) Takže - rozhodně tuto knihu vyzkoušejte.


Doporučuji pro ty, kteří
Dimitri je opravdu Strigoj?Né!

  mají radi upíry
 • by chtěli poznat temnější stránku Dimitrije
rádi okusí putování po Rusku

Hodnocení 

Je tento díl lepší jako předchozí? Nebo není? Já sama nevím, ale v konečném hodnocení této knize dávám čtyři a půl hvězdičky. To ale ne kvůli tomu, že by na plný počet nebyla. Ze začátku jsem se nemohla začíst ( viním z toho moji pauzu!),ale konec vážně stál za to.  


 

2 komentáře:

  1. Vampírskou akademii jsem ještě nečetla, hamba mi. Už delší dobu se na ni ale chystám! :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)