čtvrtek 30. července 2015

Navždycky se skládá z mnoha teď

https://data.bux.cz/book/003/714/0037147/large.jpg
Autor: John Green  
Originální název: Paper Towns
Žánr: YA
Počet stran: 288
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Yoli
GOODREADS


Quentinův život se změní, když na jeho okno večer zaklepe spolužačka Margo a zatáhne ho do jednoho ze svých bláznivých nápadů.
Druhého dne se Margo neukáže ve škole. Zmizela – milovala záhady natolik, že se sama jednou z nich stala. Jsou tu však stopy, které zanechala Quentinovi. A ten je rozhodnut ji najít.


Patřím k těm čtenářům, co jako první četli od Johna Greena Hvězdy nám nepřály a pak si chtěli přečíst i něco dalšího. Tak jsem se dostala k Papírovým městům a skoro netušila, o čem jsou.
Když samotná kniha začala bláznivou noční honbou za pomstou, byla jsem vcelku zaskočena. Koneckonců  kdo by nebyl – tři obrovští sumci, fotografování, půlnoční nákupy a nindžové. To je jen výčet toho, na co v knize narazíte.

http://www.fashiongonerogue.com/wp-content/uploads/2015/03/paper-towns-movie-stills04.jpgŽiju tady osmnáct let a ani jednou jsem nenarazila na člověka, kterému by záleželo na opravdu důležitých věcech.
Pak ale dospějete k časti, kde Margo osvětluje pojem papírová města (tím myslím papírová města jako metaforu). Za vším tím papírem se podle mě skrývá povrchnost. Staví se „supermoderní“ stavby, všichni se snaží něčím oslnit. Lidé se starají o to, jak vypadají a kolik nejnovějších technických vymožeností a podobných „udělátek“ mají doma. Pomalu se přestávají starat o důležité věci. Začínají zapomínat na přítomnost a žijí jen pro budoucnost.


„Jak ošemetná věc je věřit, že nějaký člověk je víc než člověk.“
Quentin se domníval, že ví o své spolužačce téměř všechno. Sdílel s ní svůj život od předškolních let, chodili spolu do stejné třídy a jejich domy spolu sousedily. Až po jejím zmizení mu došlo, jak málo ji znal.
John Green v Papírových městech poukazuje na to, jak málo známe lidi, které známe. Víme doopravdy, jací jsou? Nebo o nich mmáme jen své představy a oni jsou v nitru úplně jiní?

"... lidem chybí dobrá zrcadla. Pro všechny je strašně těžké ukázat někomu, jak vypadá, a pro každého je hrozně těžké někomu ukázat, co cítí."
Kniha obsahuje celou řadu metafor, citátů a odkazů na známé spisovatele. Na Johnu Greenovi je báječné, že jednou větou dokáže vyjádřit to, na co by jiní potřebovali celý odstavec. Nesmím ani zapomenout zmínit celou řadu vtipných situací, které dodávají příběhu tu správnou atmosféru.

Ještě bych chtěla všem, co se na knihu chystají, vzkázat, aby knihu od začátku neporovnávali s Hvězdami. Každá je o nečem jiném. Jednu napsal autor dříve a druhou později. Já jsem s Papírovými městy velmi spokojena – za částečně rozvleklou prostřední část jí strhávám jednu hvězdičku.
A pokud jsem vás na knihu stále nenalákala, tak vězte, že kvůli bláznivě zábavné a neotřelé třetí části si ji přečíst musíte. Takovou kombinaci totiž zvládne jen John Green. A já jsem ráda, že jsem mohla být při tom.


HODNOCENÍ: čtyři hvězdičky

6 komentářů:

  1. Super recenze ! :)
    Na Papírová města se chystám v Srpnu.Od Greena jsem zatím četla jen Hledání Aljašky,ale kniha se stala mou srdcovkou,tak snad mě Papírová města nezklamou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Papírová města jsou oproti Aljašce trochu na veselejší notu. Věřím však, že nezklamou :)

      Vymazat
  2. Papírová města mě docela zklamala, možná jsem toho od téhle knihy čekala prostě příliš. Pro mě zatím nejslabší "Greenovka".. Každopádně na film se stejně chystám.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Film rozhodně doporučuji! Třeba tě víc zaujme ;-)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze. :) Já jsem knížku nečetla, ale byla v kině na filmu (takové pořadí obvykle nepreferuji. :)) a zezačátku se mi to docela líbilo. Ale ten konec mi přišel takový divný, ale já celkově nemám moc Greena ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konec filmu se do knihy trochu odlišuje, takže já bych doporučila i ji :)

      Vymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)