neděle 26. října 2014

Outlander - objevte krásy Skotska


http://www.showcase.ca/imagehandler.axd?src=http://media.showcase.ca/uploadedimages/showcase/shows/outlander-mobile-v5.jpg&width=1076&mode=scale
Cestování do minulosti. Skotsko v 18. století. Krásná příroda. ( Jamie ) .
Díky tomu jsem si Outlander zamilovala. Následovalo překvapení, že je seriál inspirován knižní sérií. Ta je velmi populární v zahraničí a u nás zatím čeká na to, až čtenáři objeví její kouzlo.
A já bych vám ráda dala pár důvodů, proč se na něj podívat.


 Proč jsem si pustila první díl? 
Před několika měsíci mě na youtube zaujala tvorba Karliene. Tato mladá umělkyně možná většině z vás nic neříká, ale její skladby jsou moc povedené. V nedávné době se začala zmiňovat o seriálu Outlander a inspirovala se jím při své hudební tvorbě.
Pak už zbýval jen krůček k tomu, aby mě přemohla zvědavost  a já se rozhodla podívat se na první díl.

 Co by vás mohlo na seriálu zaujmout?
cestování do minulosti – na začátku příběhu prožíváte s hlavní hrdinkou Claire konec druhé světové války, jenže brzy se společně s ní ocitnete v 18. století.

http://data2.whicdn.com/images/136376854/large.jpg• historie – na začátku příběhu rok 1945, vzápětí  1743, což jsou tři roky před jakobínským povstáním ( zvláště pak bitvou u Culledonu), kdy byli jakobité poraženi.

• tradice zvyky 
„Copak staří Keltové nenosili spodní prádlo?“ Frank zašilhal. „Nikdy jsi neslyšela tu starou písničku o tom, co nosí Skotové pod kiltem?“ „Předpokládám, že ne spodky,“ řekla jsem suše. „Asi podniknu vlastní výzkum u místních mužů, kteří nosí kilt, zatímco ty budeš skákat kolem vikáře a klást mu dotazy.“

Když se řekne Skotsko, tak se mi ihned vybaví vzorované kilty ( pravdou je, že jsem tento oděv až donedávna označovala jako „ mužská sukně“ ), hra na dudy a jezero Loch Ness. V seriálu se však objevují další tradiční znaky, zastupující tuto oblast ( a celkově společnost v 18. století ) – rodinné klany, vztahy mezi Skoty a Angličany, soudy, výběr daní, lékařství,…

• příroda, hudba – pokud nepatříte k milovníkům historie, tak alespoň krása skotské přírody vás musí ohromit na první pohled. Přidejte k tomu nádhernou úvodní písničku a hned tu máte dva důvody, proč dát seriálu šanci.

http://www.edna.cz/runtime/userfiles/series/outlander/Jamie-Fraser-2-3281154d3f8da795d373dde30d743386.jpghlavní hrdinka – Claire je dospělá vdaná žena a s neočekávanými situacemi se umí vypořádat díky své profesi zdravotní sestry. Když se tedy ocitne o 200 let v minulosti, dokáže rozumně uvažovat a do toho ještě pomáhat zraněným Skotům, kterým se připlete do cesty.

• Jamie – tento charakterní Skot se smyslem pro spravedlnost si mě ihned získal a věřím, že si ho oblíbíte i vy :)
 

Jak vnímám seriál já? 
Po zhlédnutí prvního dílu jsem byla mírně rozpačitá a nelze tedy tvrdit, že bych se vysloveně hrnula na další díl. Ale pak mi to nedalo, podívala jsem se na něj a seriál se mi začal postupně  zamlouvat. Až jsem si ho zamilovala :) 
Jakmile jsem viděla všech 7 dílů (další budou až v dubnu), začala jsem zjišťovat informace o knize. Záhy  jsem se dozvěděla, že není téměř nikde k sehnání, ale znovu se ji chystá vydat nakladatelství Brána. Takže zatím čtu Cizinku na čtečce. A radím i vám, abyste jí dali šanci. Ať už knize nebo seriálu. Obojí vážně stojí za to.

8 komentářů:

  1. Na seriál mám rozhodně v plánu se podívat ale do knihy se mi moc nechce. Ikdyž má vše, co se mi líbí a velmi mě láká, odpuzuje mě jen délka a fakt, že všechny knihy nejsou ještě vydané :-( ale vše se může změnit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je pozitivní zprávou, že knihy znovu vydá nakladatelství Brána :)

      Vymazat
  2. Seriál som videla, ku knihe som sa zatiaľ neodhodlala.:D Prvé diely ma nadchli, ďalšie už trochu menej.:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se dostaneš ke knize, tak doufám, že tě nadchne více, jak seriál ;-)

      Vymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)