neděle 8. září 2013

Recenze: Prokleté město



Autor: Lisa McMann
Originální název: Cryer´s Cross
Žánr: fantasy - záhady
Počet stran: 216
R. vydání: 2013
Nakladatelství: Fragment   
Městečko Cryer's Cross je nenápadné místo, kde se nic zvláštního neděje... Až do chvíle, kdy beze stopy zmizí jedna ze studentek místní školy. Kendall Fletcherová ji ani moc neznala. Po dalším zmizení ale začne slyšet hlasy zmizelých studentů. Jde z toho strach. V Cryer's Cross je ukryto dávné tajemství a nad všemi obyvateli se vznáší děsivé prokletí. Podaří se Kendall odhalit pravdu a nezešílet při tom?






Proč jsem si knihu vybrala 
Na Prokleté město se na internetu naleznou dvě recenze – buď je kniha vychválena anebo označena za tu největší katastrofu. Chtěla jsem tedy na vlastní kůži zažít, jaká doopravdy je. Zda se budu popadat za hlavu nebo se mi bude líbit.

Obálká  
Obálka je vcelku zajímavá, ale ne zas natolik, abych ji zařadila mezi ty nejpovedenější.

 
Na co se můžete těšit?
(aneb stručný děj a moje pocity)  
Cryer ´s Cross je docela malé zapomenuté městečko, které žilo  zcela poklidným životem. Ovšem jen do chvíle, než zmizela Tiffany. Celé město je rázem vzhůru nohama. Pátrání po Tiffany je ovšem bezvýsledné. Co se jí jen mohlo stát? Utekla z domova nebo ji snad někdo zabil?
Aby toho nebylo málo, tak na školu nastupují dva noví žáci. Jednoho z nich nemůže hlavní hrdinka Kendall ani trochu vystát. Když po určité době zmizí další spolužák, je celá situace ještě vypjatější. Prochází se snad po Cryer´s Cross vrah, který postupně zabíjí všechny studenty? Anebo je pravda úplně jiná a děsivější?

• • •
 Lisu MacMannovou mám v živé paměti od doby, co jsem přečetla Lovkyni snů. Knihu, která měla velmi zajímavý námět, ale ten bohužel nebyl dobře uchopen a zpracován. Autorka navíc píše zvláštním stylem „ jakoby se odehrával film“ a někomu může způsobovat problémy. Dopředu jsem tedy věděla, do čeho se pouštím a přistupovala jsem k Prokletému městu opatrně. Nakonec mě nezklamalo, ale zařadila bych ho spíše do oddechové četby.
Celý příběh je velmi rychle plyne a dá se přečíst za jedno odpoledne. Díky kapitolám označeným jednoduchým slovíčkem MY, mu nechybí ani napětí.

Kendall není jako ostatní knižní hrdinky.
Trpí obsedantně kompulzivní poruchou a nezakouká se do kluka na první pohled. Dokonce jí vadí, když by měla někoho označovat za svého „ přítele“.  
Ve chvílích, kdy jsem měla uvažovat nad tím, co se Kendall nezdá, jsem si v duchu nadávala, že jsem si přečetla dopředu anotaci. Ta prozradí víc než je potřeba. Jinak bych opravdu netrpělivě čekala, co se děje se studenty, ale takto jsem si už pár indicií poskládala dohromady. Což samozřejmě není chybou autorky. Ta se bohužel nezbavila častého klišé, které opravdu nesnáším: Kluk a holka se vzájemně nesnáší, ale potom se do sebe zamilují. Kdo by to nečekal od začátku, že ? :)

Na závěr mohu říci, že mě zklamal závěr.
Závěr byl opravdu nedotažený do konce. Pokud má mít kniha pokračování tak je to v pořádku. Ono se nejspíš žádné pokračování neplánuje. Takto to vyznělo hodně otevřeně. Ty otevřené konce nejsou nic pro mě, ale myslím si, že někomu se to tak určitě bude líbit. 
Hodnocení
Téhle útlounké knížce, u které si můžete odpočinout, dávám krásné tři hvězdičky.

  



 

 


4 komentáře:

  1. Určite si to chcem prečítať, V zajatí snov bolo celkom fajn 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Ach jo, zase další knížka o které nic nevím a která přitom vypadá tak dobře! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Knížka byla fajn, měla svoji myšlenku a na tak kraťoučkou knížku řekla dost. :) Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na tuto knížku už jsem koukala, ráda bych si jí přečetla, ale myslím, že stejně nebude lepší než moje oblíbená Vampýrská akademie ;-)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)