čtvrtek 19. září 2013

Blog Tour





Ahoj milí čtenáři! =)
Konečně nadešel den, na který jsem se opravdu velmi těšila (a velmi dlouho dopředu připravovala) a mohu vás tímto přivítat u mého příspěvku k Blogtour.
Velké poděkování patří organizátorce laurdes ( laurdes, díky že jsi mi se vším ochotně pomohla! =) ), která všechno skvěle přichystala a poradila s tím, co bylo potřeba. Za sebe mohu říci, že nebýt této skvělé organizátorky, tak bych se nejspíše pouštěla do Blogtour s většími obavami.

A nyní již k samotnému mému příspěvku. Celý smysl Blogtour tkví v tom, že vymyslíte nějakou otázku a na tu se pak zeptáte spisovatelů. Mně osobně zajímalo, co autoři udělají v momentě, když se uprostřed noci probudí s nějakým dobrým nápadem.
Když mi přišla první odpověď, stoupla mi dobrá nálada. Protože zažít ten pocit, když vám napíše autor, kterého si vážíte je opravdu nepopsatelný.
Veškeré odpovědi mě velmi potěšily a spousta knih přibyla do mého wishlistu ( to se na knihu pak těším ještě víc, když je mi autor sympatický :) ).
Dost ale už mých pocitů, vás určitě zajímá něco úplně jiného -
Takže tedy: Jak odpověděli autoři na moji otázku?

Každý spisovatel musí mít nějaký nápad, o čem bude psát. Co když vás napadne něco uprostřed noci? Vstanete a zaznamenáte si myšlenku na papír nebo počkáte do rána ( a budete doufat, že na ni nezapomenete?)


„ Hmm… Co udělám, když se probudím s nápadem uprostřed noci? No, já vlastně nikdy nedostala nápad uprostřed noci, takže nevím. Myslím, že bych ho ignorovala. Ale pokud by byl opravdu dobrý, snažila bych se ho do rána nezapomenout.
( A pokud by to bylo velmi neústupné, mohla bych vstát a načmárat pár vět na papír.)“



„ Já bych si ji rozhodně zapsala. Snažím se vždycky všechno psát hned, jinak bych to určitě zapomněla :).“



„ Pravdou je, že často nespím moc dobře, a tak  stávám ve tři hodiny ráno a píšu. Takže když spím trochu déle, tak mám pouze sny. Když mě něco napadne, dále spím. Pokud mám dobrý nápad, tak většinou hned nezmizí. Zůstává u mě tak dlouho, dokud si jej nezaznamenám.
Pro případ, že by mě něco napadlo ve vlaku, u sebe nosím malý notýsek.“



„ Když se někdy v noci probudím s nápadem na příběh, tak si napíšu poznámku. Ale obvykle se stává to, že ležím vzhůru a přehrávám si scénu dokola v hlavě, než jsou detaily tak živé, že si ji budu pamatovat a dopíšu až ráno. Občas zapomenu nějaké detaily, ale moje představivost  ta prázdná místa zaplní :) “


„ Vždycky mám vedle své postele papír. Mám- li si udržet představu, musím to vždycky napsat hned. Například nápad na knihu Silber přišel během snu :) “


„ Když mám nějaké nápady a zrovna něco dělám, tak s tím přestanu a zapíšu si je ( např. když spím). Jinak bych si je ráno nepamatovala. Obvykle mám svůj iPad na nočním stolku a vždycky si do něj píšu poznámky. Dvakrát jsem si je omylem smazala, takže budu muset najít nový systém.
Dokonce i během dne  mám otevřené záznamy s mými nápady, kdybych zapomněla, co mám psát dál."


Vždycky začínám psát, když mám nějaký určitý nápad. S nápadem na Údolí stínů vlastně přišla moje editorka ( na ostrovech St.Martins ). Řekla mi, že mám psát o paranormálním táboře. To bylo ono. Moje představivost si to převzala.
Když se probudím uprostřed noci se skvělým nápadem nebo dobrou zápletkou, vstanu a zapíšu si to.
Dokonce jsem mívala období, když jsem byla tak nadšena myšlenkou, že jsem vstala a udělala si poznámky na počítači."






„Já obyčejně doufám, že si na nápady ráno vzpomenu. 
Často si na ně ale nevzpomenu. Ale když ano, obvykle se ukáže, že to co mě napadlo, vůbec nedává smysl.

Opravdové nápady přijdou jindy: při zkoumání, díky strhujícím historkám a zkušenostem. "
 


Jak jste si patrně všimli, odpovědělo mi 8 autorů, za co jsem opravdu moc ráda. Doufám, že se příští rok opět zúčastním =)
Na závěr nezbývá nic jiného než vyhlásit historicky první soutěž na tomto blogu ( hlavně doufám, že bude fungovat formulář :D ) Všem přeji hodně štěstí =)
O co se soutěží? ( fotografie cen brzy doplním)
• Podepsané záložky od C.C. Hunter a Wendy Higgins
• Podepsaná kniha od F. X. Storka

Pravidla:
• soutěž trvá od 19.9. 2013 do 19.10. 2013
• mohou se účastnit pouze čtenáři z Česka ( ale pokud jste ze Slovenska a mohu vám případnou výhru odeslat na českou adresu, tak to také není problém ;-) )

Mějte se všichni krásně a zase se někdy stavte :-) 



3 komentáře:

  1. Dobrá otázka 8D Mňa napadajú veci hlavne pri počúvaní hudby 8D a tiež predtým ako zaspím. Vtedy mám fakt super nápady 8D Ráno si aj väčšinou pamätám, ale keďže nepíšem žiadnu knihu, tak si to nezapisujem. Možno raz 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Povedlo se mi odeslat prázdný formulář :(, tak ho prosím smaž.. Vyplnila jsem nový.. :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)