úterý 16. července 2013

Recenze: Mediátor ( 1. a 2. díl )




Proč jsem si knihu vybrala?
Určitě jste o této sérii slyšeli. Někteří  knižní blogeři ji zařadili v Třicetidenním knihobraní do kategorie " Kniha, u které bych vážně ocenila dotisk. ".
Mediátor není nikde s sehnání. Přesvědčila jsem se  o tom na vlastní kůži. Když jsem objevila první díl v knihovně, byla jsem opravdu hodně nadšená. Konečně si budu moci přečíst tuto vychvalovanou sérii.
Jenže pak jsem byla nepříjemně překvapena. Další díly už v knihovně nemají.
Co si počnu?

Obálka
Řeknu to na rovinu: Vůbec se mi nelíbí. Právě obálka mě odrazovala o přečtení této série. 
Na internetu jsem objevila například tuto a ta se mi opravdu hodně líbí.
Přesvědčila jsem se, že nemá cenu soudit knihu dle obalu. Možná bych se měla začít poohlížet po knihách s nepovedenými obálkami. Zatím jsem vždy natrefila na ty, které měly vynikající obsah.

Na co se můžete tešit?
(aneb stručný děj a moje pocity)
Mediátor je první knihou, kterou jsem přečetla od známé spisovatelky Meg Cabotové. Tuto sérii jsem brala hlavně jako odbočení od všech těch fantasy, dystopií a jim podobných knih. Navíc se jedná o útlé knížečky, takže jsem předpokládala, že se budou číst skoro samy.
Poznámka pro ty, co knihu nečetli: Z vlastní zkušenosti vám doporučuji nečíst si dopředu anotace na obálkách. Potom budete daleko více překvapeni ;-)

Šestnáctiletá Susannah má neobvyklou schopnost. Dokáže vidět duchy a komunikovat s nimi. 
A jak vznikl název celé série? Mediátor =
Mediátoři jsou považováni za průvodce duší, jež nedokáží po smrti samy přejít do další formy existence. Jde o jedince obdařené nadpřirozenou schopností vnímat duše zemřelých jako fyzické osoby, komunikovat s nimi a sloužit jim jako duchovní rádci a průvodci. 
Suze je jedním z nich a má tedy za úkol pomáhat zbloudilým duším. Není to ovšem tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Některým duchům se na zemi natolik zalíbilo a nechtějí ji opustit. Co víc. Někteří se chtějí také pomstít....
 • • • 
Osobně jsem počítala s tím, že knihu buď nedočtu anebo ji zhodnotím jako průměrnou a o další díly už nebudu mít zájem. Ale podlehla jsem jejímu kouzlu snad už na první stránce.
Meg Cabotová psát rozhodně umí. Vytvořila v knize opravdu skvělé charaktery. Susannah jsem si oblíbila velmi rychle ( konečně někdo, kdo vybočuje ze standardu běžných hrdinek). Dokonce mi ani moc nevadilo, že se do všeho vrhá po hlavě a nedocházejí jí následky, což já opravdu u postav v knihách nesnáším, ale musela jsem jí prostě fandit. A co teprve Jesse. Po dlouhé době chlapecká postava, kterou jsem si opravdu zamilovala a nepřišla mi otravná.  Ještě lepší bylo to, že na něho Suze neházela samé zamilované pohledy, jak by to jistě udělala většina jiných dívčích postav.

Všichni, co zatím neměli tu čest si Mediátora přečíst, by to měli co nejdříve provést. Série ovšem není nikde k sehnání ( Knižní klub dotisk neplánuje ) a pokud ji neobjevíte v knihovně, budete se muset smířit pouze s její elektronickou podobou.
Tohle je pro mě první série, co mě donutila číst knihy na počítači (vážně by se mi teď hodila čtečka ). Vůbec nelituji toho, že jsem s touto sérií začala.

Hodnocení 
1. Díl :

      

2. Díl :

         
 

A teď si jdu číst třetí díl. Protože ono je to vážně skvělé!



3 komentáře:

  1. Rozhodne sa na túto sériu chystám, znie to super 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Mediátor je úžasná série a hlavně - je díl od dílu lepší, takže se máš ještě na co těšit! Hlavně druhá polovina série je skvělá, naprosto dokonalá... Úplně ti závidím, že to máš ještě všechno před sebou. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Spojiť dve recenzie do jednej som ešte nevidela. Si originálna :)

    OdpovědětVymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)