neděle 26. května 2013

Recenze: Pokrevní pouta

Autor: Richelle Mead
Originální název: Bloodlines
Série: Pokrevní pouta (1. - spin off k VA)
Žánr: fantasy ( upíři)
Počet stran: 336
R. vydání: 2011
Nakladatelství: Domino
Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného.
Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnou uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.
Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev…

  

Proč jsem si knihu vybrala  
Po této knize jsem sáhla ihned po dočtení 6.dílu VA ( který byl tak dobrý, že na něj stále není recenze ještě hotová) , protože jsem se s knihami od R. Mead ještě nechtěla rozloučit.

Můj knižní půlrok s touto sérií ale zdaleka nekončí, jelikož mi zbývá přečíst dodatečně první dva díly ( k Vánocům jsem dostala 3.díl a byla jsem na něj tak moc zvědavá, že jsem předchozí díly vynechala :D Teď se knih snad dostanu. Ještě však musím zavítat do knihkupectví pro Zlatou lilii… )

Obálka  
Z obálky moc nadšená nejsem, ale vynahrazuje mi to skvělý obsah knihy.


Na co se můžete těšit?
(aneb stručný děj a moje pocity)

Série Pokrevní pouta je psána z pohledu Sydney – alchymistky, která sehrála důležitou roli v posledních dílech Vampýrské akademie.

Sydney dostane za úkol doprovázet morojskou princeznu Jill při jejím studiu na lidské škole v Palm Springs.  

Před nedávnou dobou byla Jill, jakožto jediná pokrevní příbuzná královny Vasilisy Dragomirové, napadena a královský trůn se ocitl v ohrožení. Bylo proto důležité Jill ukrýt někam do bezpečí. Vhodným místem se ukázalo městečko Palms Springs. Mělo to být bezpečné místo.
Opak se však stal pravdou.

• • •

První věcí, ze které jsem měla obavy, byla skutečnost, že je příběh vyprávěn z pohledu Sydney. Ve Vampýrské akademii jsem si oblíbila Rose, tak jsem se trochu obávala, jak rychle si zvyknu na vyprávění od někoho jiného.
Autorka mě přesvědčila, že myslí opravdu na všechno.
Například to, co se dělo s Jill a Adrianem mi došlo hodně brzy. Kdyby byla hlavní hrdinka Rose, tak by neměla problém zjistit, co se s Jill děje. Sydney však nebyla o záležitostech z morojského světa ale tak dobře informovaná, takže bylo logické, že se tu informaci dozvěděla až přímo od Jill.

Tentokrát se příběh nezaměřuje na život v morojské komunitě, ale odehrává se na lidské škole, která by měla být zdánlivě bezpečná. Na této škole se „ ukrývá“ před morojskými zrádci Jill. Na ochranu tu má kromě Sydney Eddieho. Nejdříve řeší zcela běžné problémy. Potom však začnou Jill pronásledovat další nepříjemnosti – nemůže se kvůli slunci účastnit tělocviku a pro její bledší pleť se jí někteří spolužáci posmívají.

V celém Palm Springs se moc upírů nevyskytuje. Kromě již zmíněné Jill a Eddieho je tu ještě Adrian ( jupí! ♥ ) a nakonec starý moroj Clarence, kterého občas navštěvuje syn Lee.
Postupně začnou na povrch vyplouvat hrozivá odhalení. Jedním z nich bude i odhalení záhady, která postihla Palm Springs. V posledních letech tu byly za zvláštních okolností spáchány vraždy mladých lidí. Jedna z nich byla i Clarencova neteř Tamara. Clarence se domnívá, že za tím stojí lovci vampýrů, jiní tvrdí, že to udělali Strigojové. Pravda je ale úplně jiná. A do ohrožení se dostane i Jill.


Hodně jsem se obávala, jestli se mi spin-off k VA bude vůbec líbit. Nakonec jsem si čtení užila a byla jsem spokojená. I když mi částečně chybí Rose, tak Adrian mi dokáže vykouzlit úsměv na rtech a Sydney si také nekonec získala moje sympatie. Teď mi nezbývá nic jiného, než navštívit knihkupectví a koupit si Zlatou lilii.
Nejlepší moment v závěru? ( spoiler :)) 


Hodnocení 
Pokud jste přečetli Vampýrskou akademii, tak si nenechejte ujít Pokrevní pouta. Stojí to vážně za to :) Nakonec uděluji čtyři a půl hvězdičky, protože k začátku jsem měla jisté výhrady ( ale za to může moje osobní nedůvěra v novou hrdinku, která byla nakonec fajn =) ). Rozhodně jsem zvědavá na pokračování.
 


2 komentáře:

  1. Golden lily je môj obľúbený diel :D bohužiaľ nie každý má na to taký názor ako ja :D
    Adrian <3 <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se mi bude Golden Lily taky líbit :D

      Vymazat

Za každý komentář vám moc děkuji :)