pondělí 29. dubna 2013

Recenze : Spoutáni magií

Autor: Richelle Mead
Originální název: Spirit bound
Edice: Vampýrská akademie
Žánr: fantasy ( upíři)
Počet stran:356
R. vydání: 2010
Nakladatelství: Domino



Dimitrij dal Rose poslední šanci, aby se rozhodla. Její volba však byla špatná... Po dlouhé a strastiplné cestě na Sibiř, kam se vydala hledat milovaného Dimitrije, se Rose vrací na Akademii svatého Vladimíra, ke své nejlepší kamarádce Lisse a ostatním. Maturita se rychle blíží a dívky se už nemohou dočkat opravdového života za železnou branou akademie. Avšak Rose stále s bolestí v srdci vzpomíná na Dimitrije, kterého přes všechno zlé nedokáže přestat milovat. Nedokázalo ho zabít, když dostala šanci. A v blízké budoucnosti se možná začnou naplňovat její nejhorší sny: Dimitrij ochutnal její krev a Rose v hloubi duše ví, že ji pronásleduje. Přesto se stále nevzdává naděje na Dimitrijovu záchranu - otázkou ovšem zůstává, jestli se jí ho podaří zachránit dřív, než ji Dimitrij zabije a promění ve Strigojku, bude jejich láska opravdu věčná?
  

recenze obsahuje spoilery na předchozí díly . Pokud jste je ještě nečetli, raději recenzi neotvírejte.

 Proč jsem si knihu vybrala
K této knize jsem se dostala skoro ihned po dočtení čtvrtého dílu. Byla jsem nedočkavá, co se bude dál dít. 
Kniha byla opravdu dobrá. Pole mého názoru byla rozhodně lepší než díl předchozí. Pátý díl má totiž všechno, co by měla správná knížka osahovat. Dějové zvraty, skvělé postavy a hlavně vynikající konec. Tato fakta dávají dohromady skvělý celek, se kterým si R.Mead skvěle pohrála a v knize se takřka nenachází žádné "slepé místo". Akce je tu opravdu dost.

Obálka
Obálka je průměrná. Nic přezdobené, ale spíše taková neutrální - neurazí, nenadchne.


Na co se můžete těšit?
(aneb stručný děj a moje pocity)
Oproti čtvrtému dílu, který měl pomalejší rozjezd, si tento držel laťku po celou dobu hodně vysoko. Ihned v první kapitole se Rose účastní závěrečných zkoušek na Akademii svatého Vladimíra a poté se vydává s kamarádkou Lissou ke královskému dvoru.
Rose se obává, že jí nebude přidělena Lissa. Moc dobře ví, že její opuštění školy a výprava do Ruska ostatní neberou na lehkou váhu. A tak se klidně může stát, že Lisse bude dělat Strážce někdo jiný.
 Rose stále myslí na Dimitrije. Dostává od něj výhružné dopisy. Proto jí nezbývá nic jiného, než se pokusit zjistit, kde se nachází bratr Viktora Daškova, který nejspíše dokáže "oživit" Strigoje. tento plán má ale menší háček. Viktor se nachází v dobře střeženém vězení, do kterého se není snadné dostat.
Rose má před sebou těžká rozhodnutí. Dokáže v nich obstát a zjistit více o záchraně jejího milovaného Dimitrije?

Tato knížka má obrovský klad - Akci a napětí! Děje se v ní toho tolik, že jsem byla opravdu překvapená. Nechci vám tu říkat nějaké spoilery, ale máte se na co těšit. Určitě budete spádem událostí překvapeni. Já jsem například vůbec nečekala takový konec. Ten byl... Ááá! Další díl a hned! Z poslední kapitoly jsem byla v šoku. Moje zděšení vyvrcholilo po přečtení poslední věty. Musí to dobře dopadnout! ( jinak nebudu spokojená :D)

Doporučuji pro ty, kteří
 • se chtějí dozvědět, jestli jde "oživit" Strigoje
 • se těší na Dimitrije/Adriena (ehm... :D)
jsou zvědavi na poslední větu 

Hodnocení 
Jednoznačných pět hvězdiček.  Přesvědčila jsem se, že R.Mead má vždycky eso v rukávu, které vytáhne úplně nakonec.  


  
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za každý komentář vám moc děkuji :)